Pripravujú program EÚ na podporu rozvoja Karpát

13.10.2005 Prešov

Prešov 12. októbra (TASR) – Komplexný program na podporu rozvoja prihraničných oblastí regiónu Karpát zahrnie Európska únia do svojho plánu v rokoch 20...
Prešov 12. októbra (TASR) – Komplexný program na podporu rozvoja prihraničných oblastí regiónu Karpát zahrnie Európska únia do svojho plánu v rokoch 2007-2013. Na prvé konzultácie o tejto téme odcestoval dnes do Bruselu predseda Rady Karpatského euroregiónu (KER) a prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko.

Stretne sa s eurokomisárkou pre regionálnu politiku, Poľkou Danutou Hu:bnerovou. Práve Podkarpatské vojvodstvo je jedným z členov KER, okrem neho i Prešovský a Košický kraj, viaceré prihraničné oblasti Maďarska, Ukrajiny a Rumunska. KER by mal byť nositeľom realizácie programu EÚ. Polačko naznačil, že program by mal akumulovať asi 500 miliónov eur. Na rokovaní s eurokomisárkou sa ráta i s účasťou troch europoslancov z Prešovského kraja a dvoch z Podkarpatského vojvodstva. Program by mal významnejšie pomôcť aj Ukrajine. \"Nabádal som nové vedenie Ľvovskej oblasti, aby sa intenzívnejšie zapájalo do prihraničnej spolupráce, \" konštatoval. Podobný program už EÚ vo svojej histórii mala. Išlo o podporu rozvoja Álp. \"Práve ním sme sa vo svojich predstavách inšpirovali, \" dodal predseda Rady KER.
 

Vyberte región

mark